Til forsiden  Sitemap  Tilfj til favoritter  Printvenlig udgave 

Hernings historie



Herning er blevet kaldt hedens hovedstad og ikke uden grund. Opdyrkningen af heden i begyndelsen af 1800-tallet medførte stigende befolkningstal og Herning udviklede sig som handelscentrum for området.

Siden Herningsholms opførelse i år 1579 havde der dog ikke været mange indbyggere i området, og med 21 indbyggere i 1840 var Herning langt fra noget der blot mindede om en by. Faktisk var Uldjylland én af de mest øde og fattige egne i hele Jylland.

Noget atypisk for bydannelser opstod byen Herning omkring et tinghus og et apotek, begge beliggende ved en markvej nær et par gårde.

Da landevejen mellem Ringkøbing og Silkeborg blev anlagt igennem den sparsomme bebyggelse i 1840'erne, begyndte landsbyen at vokse anseeligt. I 1873 anlagde man egnens første uldspinderi der var dampdrevet, og i 1876 blev uldspinderiet yderligere sat i udvikling med bygningen af en klædefabrik. Året efter blev jernbanen ført til byen fra Silkeborg, og Herning var hermed endestation på togstrækningen. I 1887 rev man byens gamle middelalderkirke ned og byggede Herning Kirke der stod færdig i 1889.

Flere bygninger kom til, Hotel Eyde fra 1893, Herning Tinghus fra samme år og Missionshuset Bethania - Herning bygget i 1898. Forfatteren Nis Petersen (1897-1943) havde barndomshjem i Nygade 14, i et hus fra 1905 der stadig eksisterer. Omkring år 1900 havde Herning ca. 4.000 indbyggere og var således ikke nogen landsby mere. Ved Torvet blev Hedebanken opført i 1912 og den regnes i dag for at være en af byens smukkeste bygninger.

Herning blev købstad i 1913 og herfra tog udviklingen yderligere fart med etableringen af mange tekstilvirksomheder og anden industri i området. I Hosebinderlaugets Hus fra 1919 mødtes adskillige tøjfabrikanter og koordinerede deres trikotageindustri, og effektiviteten smittede ligeledes af på jern-, metal- og møbelindustrien som udviklede sig mærkbart i det 20. århundrede.

Efterhånden blev Herning også en by med gymnasium, centralsygehus, seminarium, teater og musikliv og i 1941 skabtes Civilt-Beskyttelses-Udrykningskorps der senere blev til Civilforsvaret og idag er Beredskabsstyrelsen Midtjylland. Beredskabskorpset fik først til huse på Herningsholm og senere på en egentlig kaserne ved H.P. Hansensvej i den nordvestlige del af byen.

I 1954 åbnede udstillingsbygningen "Herning Hallen" der senere skulle vokse og blive til Messecenter Herning. I 1961 åbnede Herning Højskole i den østlige udkant af byen og med et tilhørende højhus i 16 etager blev den et markant bygningsværk i Herningområdet. Efter ca. 45 år måtte højskolen imidlertid lukke i 2007 pga. dårlig økonomi. Som tidligere nævnt kom Herning Kunstmuseum til i 1976 og i 1982 anlagdes et stort kraftvarmeværk i byens sydlige kant. Siden er adskillige høje bygninger skudt op i Herning. Torvet blev restaureret i 1996.

Moderne tider
Siden år 2000 er der helt i tråd med byens historie sket yderligere udvikling i Herning. Syd og øst for byen er Århusmotorvejen etableret og flere motorveje er på vej mod henholdsvis Brande og Holstebro. I 2004 indviede man SAS Arena ved Messecentret hvilket er et fodboldstadion med plads til ca. 12.000 tilskuere, heraf de fleste siddepladser. På dette stadion spiller fodboldklubben FC Midtjylland sine kampe.

I 2005 indviede man en ny badesø Fuglsang Sø i den nordvestlige del af byen, og tæt ved Århusmotorvejen blev Holtbjerg Sø indviet i 2006, ligeledes en badesø. På den musikalske side er Grøn Koncert efter en pause på 10 år kommet til Herning igen.

Endelig skal det nævnes at DGI i forbindelse med skabelsen af et wellness-center vil opføre et 20 etagers højhus i Herning midtby de kommende år.



Hernings historie er leveret af Wikipedia - se den originale tekst her.



Foreslå link    |    Sitemap    |    Annoncesalg    |    Om HerningGuiden.dk   Omalt.dk - en side om en masse forskelligt

Copyright © 2006-2011, HerningGuiden.dk  |  Disclaimer  |  Cookies